Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.
Снимка: БТА/МС
Чуй новината! Чуй новината:

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат "НАТО", не е обсъждана и днес. Нека да бъдат спокойни българските граждани. Няма тема за изпращане на български войници в Украйна".

Разговори предимно за Украйна е имало на срещата на Столтенберг с Главчев и със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов. Главчев подчерта, че от НАТО не са искали разширяване на военната помощ, а страната ни се придържа към решенията на парламента по тази тема. 

Столтенберг благодари на България за участието ѝ в мисиите на НАТО и за домакинството на бойната група на Алианса. Генералният секретар допълни, че е нужно е да се увеличи производството на въоръжение.

НАТО не търси конфликт с Русия, добави Столтенберг и повтори, че съюзниците трябва да решат дали да отпадат ограниченията за ползването от Украйна на западно въоръжение срещу руска територия. Атаката на Русия е нарушение на международното законодателство и това дава право на Украйна да се защити, подчерта генералният секретар на НАТО.

Не е говорено за разполагане на съюзнически ЗРК по крайбрежието у нас, каза още Главчев. Това е един от вариантите, които не само сегашното служебно ръководство на МО, но и предишните редовни, са поставяли като вариант за засилване на Източния фланг на НАТО.

На този въпрос на БНР обаче Йенс Столтенберг отговори, че има инициативи като охрана на въздушното пространство, бойни групи в България и Румъния, има повече разузнавателни мисии. И това помага за по-близкото наблюдение на руската активност в Черно море:

"И всичко това помага да правим по-внимателно наблюдение какво прави Русия и да реагираме при завишаване на опасността. Не виждаме директна заплаха за нападение на страна от НАТО. Но с продължаващата война в Украйна и действията в Черно море е нужно повишаването на бдителността по земя и въздух. Част от това, което НАТО прави, е да инвестираме повече в противовъздушна отбрана, да прилагаме съответните способности по-бързо и да продължим да наблюдаваме ситуацията Черно море. Още веднъж искам да кажа, че това, което правим по отношение подкрепата на Украйна, не означава, че НАТО участва в конфликта. НАТО има две задачи първо подкрепя Украйна и да се предотврати ескалация на този конфликт. НАТО не търси конфликт с Русия, но подкрепата за Украйна не означава че НАТО е част от конфликта".

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна