Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша връща буферната зона по границата с Беларус

Доналд Туск
Снимка: АФП

Полша ще върне 200-метровата буферна зона по границата с Беларус от началото на следващата седмица, съобщи днес премиерът Доналд Туск след атака срещу войник по границата, който в момента се бори за живота си, предаде Ройтерс.

Границата се превърна в точка на напрежение между двете страни, откакто мигранти започнаха да се стичат там през 2021 г., след като Беларус, която е близък съюзник на Русия, откри туристическа агенция в Близкия изток, за да предлага неофициален маршрут към Европа. Европейският съюз посочи, че това е било направено с цел да се предизвика криза.

Минск отхвърли обвиненията, че помага на канали за трафик на хора към полската граница.

"Беше ни препоръчано да възстановим бързо 200-метровата буферна зона, където е възможно… Готови сме да приемем такова решение в началото на следващата седмица", каза Туск на пресконференция близо до границата.

Буферната зона, която не позволява на граждани и хуманитарни работници да се доближават до граничната бразда, беше въведена първоначално през 2021 г. от предишното националистическо правителство.

Тогава правозащитници критикуваха стъпката като казаха, че тя влошава усилията да се помага на мигрантите, сред които жени и деца, блокирани на границата.

През последните седмици броят на мигрантите, опитващи се да пресекат нелегално границата, се увеличи, а граничната охрана съобщи за няколко инцидента, включващи насилие.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна