Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

Инициатор е пианистката с успешна кариера Донка Ангъчева

| Репортаж
Българска галавечер в Музикферайн - Виена
Снимка: Б. Йосифова

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май. 

Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева. Проявата се осъществи в рамките на създадената от нея културна инициатива „Изкуството продължава да живее“ и беше традиционно посветена на благотворителна кауза. Всички приходи от продажба на билети за концерта бяха дарени на фондацията „Заедно в час/Тeach for Bulgaria“, която развива впечатляваща дейност и чиято благородна мисия е да преодолява социалното неравенство и да осигурява достъп до качествено образование на всяко българско  дете. 

Галавечерта се организира с подкрепата на Министерството на туризма на Република България и БКИ "Дом Витгенщайн".

Събитието се проведе под патронажа на Н.Пр. Десислава Найденова Господинова – посланик на България в Австрия. Тя подчерта в своето обръщение към публиката значимостта на настоящия концерт като пореден „вдъхновяващ пример за културно сътрудничество, което е един от стълбовете на двустранните отношения между България и Австрия“. Сред официалните гости на вечерта беше външният министър на Австрия Александър Шаленберг, както и представители на дипломатическия корпус, на културните и бизнес среди в Австрия и България и ценители на музикалното изкуство.

За слушателите на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Донка Ангъчева сподели емоционално своята удовлетвореност след успеха на този мащабен концертен проект и събитие в сферата на българската културна дипломация.

Заедно с Донка Ангъчева, съорганизатор на галавечерта в Музикаферайн беше австрийската цигуларка Лидия Байч, която също изрази своята ангажираност към идеята:

„Това е прекрасно събитие, в основата на което са интензивните контакти между България и Австрия в областта на културата. Обединяващата сила на изкуството и музиката ме вдъхновиха да се ангажирам с проекта. За мен тази идея е и своеобразно послание за мир, защото доказва нагледно как артисти и творци от различни държави се обединяват и намират път един към друг чрез езика на музиката.“

Водещи на концерта бяха Мия Сантова и Маркус Фрайщетер.

В първата част на концерта се изявиха великолепни солисти: Даниела Иванова - виола, Теодора Митева - виолончело, Недялко Недялков – кавал, Шантал Рамона Вайт – флейта, Себастиан Бру – виолончело, както и оперните звезди – басът Гюнтер Гройсбьок и тенорът Андреас Шагер.

Техните изпълнения бяха съпровождани от оркестър Vienna Art Nouveau под диригентството на маестро Росен Гергов, а сред творбите прозвучаха композиции от българските автори Георги Андреев („Сюита-вариации в български стил по тема от Хендел“),  Георги Златев-Черкин („Севдана“), Марин Големинов („Танц“), както и произведения от Джузепе Верди, Астор Пиацола, Ариго Бойто, Антонио Вивалди, Цезар Франк.

Във втората част на концерта на сцената в Музикферайн бе поставен личния роял на Донка Ангъчева от престижна марка. На галата присъства и изпълнителният директор на тази известна фирма за рояли - Сабине Грубмюлер, която сподели:

"Ние винаги подкрепяме своите представителни артисти. Това са силно изявени таланти, които привличаме още съвсем млади и съпътстваме в тяхната успешна кариера. Всеки пианист има свой любим инструмент, който му предоставя възможност да изрази оптимално своята индивидуалност като изпълнител. За Донка това е именно този роял. Начинът, по който тя докосва клавиатурата, дава усещането за връзката, която е изградила с  инструмента, а това е дарба, която не всеки пианист притежава. Донка е силно емоционална, темпераментна натура, която влага чувства във всяко свое начинание. Прекрасна личност!“.

Във втората част на концерта публиката в препълнената зала "Брамс" аплодира въздействащите изпълнения на "Танго" от Данкевич и "Зима" от Алексей Игудесман със солистка Лидия Байч, творбата „Fantasie Chromantique“ от Милен Кукошаров в интерпретация на Донка Ангъчева, „Невеста“ от Георги Андреев в изпълнение на Донка Ангъчева и Вълчан Вълчанов - обой, както и „Хубава си, моя горо“ в аранжимент на Георги Андреев и солист изявения тенор Марио Николов.

Музикален завършек на вечерта поставиха известните поп изпълнители Владимир Ампов - Графа, Мария Илиева и Цезар Сампсън. Те представиха песни от своя репертоар в специално направен нов аранжимент за пиано, цигулка, обой, виола и виолончело.

Чуйте кореспонденцията от Виена и споделеното от Донка Ангъчева, Лидия Байч, Сабине Грубмюлер и Марио Николов - в звуковия файл.

   


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна