Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак изключи евентуална сделка с Найджъл Фарадж

| обновено на 30.05.24 в 01:23
Риши Сунак
Снимка: БТА

Британският премиер Риши Сунак изключи възможността за сделка преди общите избори с Найджъл Фарадж - почетен председател на крайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство".

Предложението за разговори беше направено от Найджъл Фарадж. По-рано той бе обявил, че ще се въздържи да се кандидатира от името на "Реформирай Обединеното кралство". 

Медиите припомнят, че на предишните общи избори през 2019 година евроскептикът отхвърли някои от кандидатите на тогавашната му партия "Брекзит" на маргинални места и това даде огромен тласък на Борис Джонсън и консерваторите. Риши Сунак обаче отхвърли идеята за сделка с Найджъл Фарадж. "Само един от нас двамата с Киър Стармър ще бъде премиер. Така че всеки глас за някой, който не е консерватор, е глас за Киър Стармър", каза Сунак. 

В интервю за таблоида "Сън" Фарадж изтъкна, че е направил огромни услуги през годините на консерваторите, както за да се отърват от Тереза Мей, така и на Борис Джонсън, за да спечели изборите. 

Междуременно първото по-съществено проучване на общественото мнение от началото на предизборната кампания, направено от "ЮГов" (YouGov), поръчано от "Скай нюз", показва, че Лейбъристката партия увеличава преднината си пред консерваторите в надпреварата за "Даунинг стрийт" 10. Лейбъристите сега имат 27 пункта преднина пред торите.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна