Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други.

Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен хор "Средец" събра и издаде в два тома вече забравени песни, звучали в училища и читалища до 50-те години на миналото столетие. Той работи по този проект допреди три години, но за огромно съжаление напусна този свят. Наследниците му от хор "Средец" решават да продължат делото. Те канят детския хор "Бодра смяна", за да покажат заедно пред публиката приемствеността в хоровото пеене.

Национален фонд култура подкрепя идеята на проекта, като поставя условие концертите да се изнесат в малки и отдалечени населени места.

На 11и 12 май се състояха три концерта в селата Кърпачево, Крамолин и Брусен, а на 1 и 2 юни предстоят още три – в селата Брежани, Катрище и Шипочано.

Чуйте Елиана Захариева, диригент на хор "Средец".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна