Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за земеделските земи

Министерство на земеделието
Снимка: Ани Петрова

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Измененията в правилника се налагат заради промените в закона, направени по настояване на самите фермери в края на март.

Общественото обсъждане ще продължи до 12 юли.

Дълго обсъжданите промени в един от най-важните земеделски закони бяха приети от парламента в края на март. Според промените земите от Държавния поземлен фонд ще се отдават под наем или аренда чрез търг на местни земеделци.

Целта е да се даде приоритет на местното производство, като идеята е да се постигне справедливост и публичност при предоставянето под наем на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд на животновъди

Другите важни промени са свързани с доброволните споразумения за ползване на земята – като се дава възможност споразумението да влезе в сила, ако бъде подписано от 2/3 от ползвателите, обработващи не по-малко от 2/3 от площта на землището.

Това беше оспорвано от редица собственици на земи, но според вносителите на закона – така ще се прекрати порочната практика един или няколко от ползвателите да саботират процедурата за уедрено ползване на земеделските земи, отказвайки да подпишат споразумението за създаване на масиви за ползване.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна