Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

| Репортаж
Снимка: Ани Петрова

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции. 

В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места. 

На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор. 

Не са лишени от възможност за гласуване и сънародниците ни на остров Тасос, където през цялото лято е пълно с български туристи и работници. 

Добра е организацията и на остров Крит. Там секциите са 4. 

В страната няма проблем с доброволците за изборите, отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" кореспондентът на БНР в страната Катя Пеева. 

Нейните наблюдения са, че българите в Гърция са на различно мнение по отношение на гласуването и за националните, и за европейските избори. 

"Изборите са израз на демокрация и считам, че съм задължена да гласувам", сподели българка, която е една от най-добрите психоложки в Солун. Тя препоръча на новоизбраните депутати - и национални, и европейски, да се срещат с обикновените хора, да знаят за проблемите им и да им търсят решение.

"Това, че съм в чужбина е защото искам да помогна финансово на децата си. Но това, че живея в Гърция не ме прави по-малко българин", категоричен е български пенсионер, който от години живее и работи в южната ни съседка. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна