Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

Снимка: Кирил Фалин

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията. 

Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители. Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от секцията, а обществен транспорт в общината няма. 

Превозване на гласоподаватели ще се прави и в друга община в региона - Невестино. Както и за три планински села в община Кюстендил. 

Обявени са часовете и графикът, по който автомобилите ще минават през селата в изборния ден. 

"Който желае, може да се възползва. Като стигне до секцията си, след това ще може да се върне обратно", поясни секретарят на Общината Василка Кирилова. 

ЦИК вече разясни, че превоз, организиран от кмета на община за хора от населено място без секции за гласуване до друго, в което има секции, не е нарушение, ако това е предварително публично оповестено. Пояснението излезе, след като Районното управление на полицията в Кюстендил изпрати сигнал до РИК за организиран транспорт в деня на вота за гласоподаватели в Община Невестино. От РИК обаче не се произнесоха, а препратиха питането до ЦИК. Има коментари обаче, че безплатният транспорт до урните в изборния ден създава предпоставки за манипулиране или за повлияване върху вота на гласоподаватели от тези селца и махали. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна