Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите

| обновено на 04.06.24 в 11:01
Василена Мирчева и Яна Кършийска
Снимка: БНР

Ако не искате да строите затвори, отваряйте библиотеки, твърди една популярна максима. Връзката обаче не е толкова пряка. Никой не може да твърди, че в грамотните общества липсва престъпност, но съществува такъв алгоритъм, който определя колко затворнически килии да се построят. Той е базиран на въпроса - какъв е процентът на децата между 10 и 11 години, които не могат да четат или не четат за удоволствие.

Посланието е ясно – грамотността не само предпазва от престъпността, тя е залог за по-добро и по-смислено бъдеще. Лесно е да кажем това в място като Бургаската библиотека, единствената построена в страната в последните може би 30 години, откъдето излъчваме поредното издание на “Нашият ден“. 

"Винаги оспорвам фактите, които се излагат по отношение на нечетаемостта, тъй като Бургас е един невероятно четящ град. Най-вдъхновяващото е това, че младото поколение чете. 70% от младежите, които идват са на възраст под 30 години, категорично това са деца, които намират своето място, разпознават се тук" - каза в ефира на изнесеното студио на "Нашият ден" в Буграс директорката на забележителния културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека Яна Кършийска.

Според нея без подкрепата на Общината създаването на такова здание няма как да се случи. Тя счита, че младото поколение намира себе си в четенето и има отношение към книгите.

"Това поколение е невероятно разбиращо и за мен е изумление как то се ориентира в информационния шум", посочва още тя.

Яна Кършийска акцентира върху това, че ние трябва да се съобразим с новото време, в което живеем. В предаването тя разказва още, че при преместването на библиотеката са им помагали затворници. "Работихме с тях, това са страхотни хора, благодарение на тях успяхме за три месеца да пренесем цялата библиотека и те бяха наша подкрепа."

По думите на Кършийска това е един център, наподобяващ библиотека от типа на това, което знаем за Александрийската. 

"Тук има филиал на Софийски университет, разположена е книжарницата на Софийския университет, има и филиал на Националната художествена академия. Това се оформя като един съвременен културно-образователен център, който категорично описва цялата идея на една библиотека."

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна