Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Защита" отменя протеста си, предстои нова среща със здравния министър

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Проблемите със заплащането на работещите в здравната система обсъдиха на среща днес представители на синдикат "Защита" и министърът на здравеопазването Галя Кондова. Резултатът от разговорите е, че ще има нова среща със здравния министър на 18 юни. И това е причината от синдикат "Защита" да отменят насрочения за 6 юни протест.

До тази среща се стигна, след като от "Защита" поискаха оставката на здравния министър заради идеята за запазване на основните заплати на лекари, сестри и санитари за още една година при липсващ нов колективен трудов договор.

От синдиката твърдят, че увеличението на възнагражденията в спешната помощ е едва от няколко лева.

В ефира на "Хоризонт" тази сутрин председателят на синдиката Красимир Митов посочи как могат да се осигурят средства за вдигане на заплатите в общинските и областните болници:

"Единственият начин в момента да се тушира напрежението в болниците е да се договорят Лекарският съюз и Здравната каса да има ново завишение на клиничните пътеки, но само за общински и държавни болници".

Днешните разговори се проведоха на фона на липсваща яснота кога ще бъде подписан новият колективен трудов договор в здравеопазването, след като двата национално представителни синдикати и работодателски организации не се разбраха за начало на преговорите, а само за подготовка на график, по който да се проведат такива за новините. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна