Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители протестират в Брюксел срещу политиките в околната среда и земеделието

Брюксел, 4 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земеделски производители от няколко европейски страни пристигнаха с трактори в Брюксел, за да протестират срещу политиките на Европейския съюз в областта на околната среда и земеделието. 

Акцията обаче не беше подкрепена от основните земеделски браншови организации в ЕС, които заявиха, че тя не отразява проблемите на техните членове.

Фермерският протест беше по-малък от предишните, проведени в Брюксел тази година. Той беше организиран от нидерландската лобистка група "Сили за защита на фермерите" и подкрепен от десни и крайнодесни групи.

Съобщава се за около 500 трактори, които са влезли в града, а при пътуването им натам колоната е била дълга над осем километра.


Протестът на фермери от Нидерландия, Белгия, Полша и Германия се проведе броени дни преди изборите за Европейски парламент.

Недоволните земеделци се обявиха срещу екологичните политики на ЕС, които подкопавали конкурентоспособността на европейските фермери.

"Знаем, че източникът на нашия проблем е в Брюксел. Дойдохме от Полша тук, защото искаме да променим, дълбоко да променим Зелената сделка и ограниченията, наложени на фермите ни", каза полски фермер.

"Идваме от Франкония, от Бавария, пътувайки 20 часа с трактор, защото това е много голям проблем за нас. Тази земеделска политика в Брюксел не засяга само белгийците и нидерландците, но засяга също и поляците, румънците, българите. Засяга целия ЕС. Не може винаги да спазваме правилата", коментира германски фермер. 


Земеделският протест в Брюксел е последният от продължаващата месеци наред вълна от недоволство на земеделски производители в цяла Европа, които се обявяват срещу ниските цени на храните, прекомерната регулация и споразуменията за свободна търговия, които според тях ги карат да се борят с евтиния внос. 

снимки в текста: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна