Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се спазва процентът финансиране за научно-изследователската дейност, каза тя

Проф. Миглена Темелкова: Държавата пести от висше образование. Последиците ще са тежки

Пазарът на висшето образование у нас е демографски намаляващ, предупреди председателят на Съвета на ректорите

| Интервю
проф. Миглена Темелкова
Снимка: БТА

Нормата на Закона за висшето образование не е спазена не само относно възнагражденията на преподавателите, но и по отношение на научно-изследователската дейност.

Това заяви пред БНР проф. Миглена Темелкова, председател на УС на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Всеки университет трябва да има 10% от бюджета си за такава дейност, а държавата никога не е спазвала този процент, подчерта тя.

Губят се 8,5% за научно-изследователска дейност, които държавата дължи на университетите. Отделят се едва 1,5%, поясни проф. Темелкова.

"Очевидно висшето образование е сектор, от който държавата може да си позволи да пести", коментира председателят на Съвета на ректорите в предаването "Преди всички" и добави, че последиците от това са изключително тежки.

Няма как да искаме да присъстваме на картата на висшето образование в глобален аспект, ако не отделяме достатъчно финансов ресурс за това, категорична е тя.

Българските преподаватели и учени надхвърлят възможностите, които средата им дава, смята проф. Миглена Темелкова.

Университетите остават в протестна готовност, уточни тя.

Ние сме в демографска зима, а никой не говори за това. В следващите 5-10-15 години цялостните политики на държавата ще бъдат съсредоточени върху демографията, изтъкна още проф. Темелкова.

Пазарът на висшето образование у нас е демографски намаляващ, затова следва да се търси излаз на висше образование в чужбина. Важно е превръщането на България в привлекателна образователна дестинация за трети страни извън ЕС, изрази мнение тя. По думите ѝ отварянето на страната ни към подобни държави вече е закъсняло. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна