Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другите места и пейзажи на Атанас Атанасов

10
Атанас Атанасов
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Арте" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Атанасов "На друго място". Това интригуващо заглавие е подсказано от неговия колега Станислав Памукчиев, който откри тази експозиция на именития ни артист. 

Изложбата включва серия нови картини, предимно живопис в различни размери, като повечето от тях са във форма на кръг, характерна за този артист. Атанас Атанасов показва и цикъл пейзажи, рисувани върху камък в различни форми. И както казва художникът, това е "другото място, където искам да бъда, отвъд познатия пейзаж". И добавя: "Технологичното предизвикателство да превърнеш двуизмерното живописно изображение в триизмерно пространство, да използваш дефектите и релефа на камъка за ориентир, се редува с добре познатата темперна техника, където процесът от години е рутинен и овладян. Затова беше много забавно да се оставя случайността да ме води. Заведе ме "На друго място"."

Ефектът е удивителен, защото образът преминава в друго пространство, навлиза в друго измерение. Камъкът става едновременно обект на изображението и платно за картината с усещане за триизмерност. 

Ето какво казва и проф. Памукчиев за изложбата: "Тези картини ни приласкават лъжовно в своята предметна, материална определеност, в привидната разпознаваемост на пейзажните мотиви, за да ни отведат тихо, завладяващо на друго място...! Място – нереално, свръхреално, на съзерцание и бленувано метафизично очакване. След виртуозно постигнатата визуална илюзия, с елегантна недоизказаност и очарователни изненади, да ни изгубят в безпределното и неназовимото, в тайните отвори и сенки на камъка."

Повече за новата му изложба "На друго място" ще разберем от самия Атанас Атанасов, лаконичен, както обикновено. 

Изложбата може да бъде видяна до 18 юни в столичната галерия "Арте"

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна