Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Снимка: БТА

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс.

Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През миналата година там се води преработени 4,8 милиона тона нефт. Дронът е причинил пожар в завод вчера сутринта. От ръководството на предприятието са отказали коментар, но според източниците на Ройтерс, атаката е извадила от строя и двете основни производствени мощности в Новохатинск. Поправките ще отнемат поне три седмици.

Ограничения в потреблението на ток са в сила от снощи в цяла Украйна, въпреки рекордния внос от съседните Румъния, Полша и Унгария. Страната не е била в по-тежко положение, откакто започна руското нашествие.

Според "Файненшъл таймс", от края на март досега руските ракети и дронове разрушиха или извадиха от строя повечето топло- и водни централи в Украйна.

Русия определя ударите по гражданска инфраструктура като справедливо възмездие за атаките по нейните рафинерии и като начин да обезсили украинския военнопромишлен комплекс.

Освен това, запитани от "Файненшъл таймс" експерти, прогнозират, че украинското ръководство ще бъде принудена да наложи идната зима крайно непопулярни тарифи за цената на тока.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна