Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицко Финци разказва Шекспир и Чехов

Ицко Финци
Снимка: БТА

Големият актьор е разказал четири Шекспирови пиеси и една от Чехов, а дъщеря му Матилда, която е на 6 години, е нарисувала илюстрациите. Новата му книга е за деца, юноши и възрастни и съдържа "Хамлет, принц датски“, "Трагедия за Макбет“, "Трагедия за крал Лир“, "Бурята“ и пиесата от Чехов "Вишневата градина“.

Ето какво пише самият Ицко Финци за книгата си "Пет пиеси, разказани от актьор":

"Какво значи това ли?

Докато пишех, си представях ту любознателни юноши, прочели доста книги, но никога пиеси, ту възрастни читатели, ходили на театър, но позабравили какво точно са гледали, ту хора, чули знаменити заглавия, цитати, виждали театрални афиши, но никога нестъпвали в театър.

Разбира се, избрах това заглавие, защото изниква (допуснах) у вас веднага въпрос каква е разликата, когато разказва неактьори това би могло да ви накара да си купите книгата.

А започнах с Хамлет. Задачата ми възложи Лиза. Каза ми, че ще бъде публикувано в нашата (с нея) интернет платформа "Филизи 33". И после, като ми каза, че ѝ харесва, продължих със следващите трагедии. (Въобще без нея нямаше да я има тази книга).

Стана ми забавно да разказвам трагедии. Взех да откривам обстоятелства, похвати, а и наивности, несъобразности… на Шекспир. Да, на Шекспир. Как? На най-великия? На световния?

Бях чел, че Толстой не го считал за кой знае какъв драматург…Имах близък приятел учен, професор по теоретична физика – също не му признаваше комедиите…

Когато казах на моя син Самуел, че минавам на Чехов, той ме попита: "Ще може ли да бъде пак така интригуващо?"

Каквото и да е, имах много възвишени моменти и радости при писането. Познайте кога."

Представянето беше спектакъл от истории, които актьорът, разказвайки, изигра. 

Чуйте Ицко Финци в репортажа от събитието, което се състоя в голямата зала на ТР Сфумато, а двете обаждания от публиката са на Иван Добчев и Чавдар Гюзелев.

Снимка – БТА


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна