Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руси Чанев представя на българчетата по света "Под игото"

4
Руси Чанев
Снимка: БТА

Това е мащабно начинание, в което си партнират Българското национално радио в лицето на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев“, издателство "Изток-Запад“ и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Аудиоверсията е записана в Българското национално радио и ще може да се проследи и в "Радиоколекция“ на програма "Христо Ботев“ от 1 юли, в минутите след полунощ.

"Бях предизвикан от реакциите на родители на деца в чужбина за четива на техните деца, които да са свързани с възприятието на българската класика. – казва Руси Чанев – Нещата, които четат в оригинал, са трудни за разбиране днес, битът и понятията на хората не са същите, както отпреди стотина години. Беше нужно по някакъв начин да се изяснява смисълът. Исках да дам на децата една по-събрана, по-стегната емоционално и изчистена сюжетна история. Ползвал съм както романа, така и пиесата "Под игото“.

София СокероваИзданието, което предстои да бъде отпечатано, е илюстрирано от деца от Художествената гимназия в София. "За да са ориентират в бита, атмосферата, местата, сезоните и реквизита им показвахме сериала "Под игото“, заснет от БНТ“ – разказва Руси Чанев.

Според Митко Новков, главен драматург на програма "Христо Ботев“, е много важно да бъдат подкрепяни подобни проекти:

“Ние сме призвани да правим така, че българската култура да достига до широк кръг ползватели и в същото време да създаваме културни продукти. В едни много напреднали страни такива адаптирани издания се правят и не предизвикват национална драма. Могъщ актьор като Руси Чанев си даде сметка, че "Под игото“ трябва да стигне и до нашите сънародници в чужбина и да бъде възприето по адекватен начин."

Редакторът на изданието, писателят и журналист Деян Енев добави, че делото на Руси Чанев трябва да се открои:

“Аз съм свидетел през тези седем-осем години на всичко, което се направи. Като артист, той улавя нещо, което е драматично. Съвременната младеж е загубила базови читателски навици. Това, което прави той, е да хвърли спасителен мост към тази книга, да  очисти пътеката към вратата, която е "Под игото“ за българската литература."

Актьорът и режисьор на звуковия вариант на адаптацията Валентин Ганев казва, че "Руси Чанев, като изпълнител на практическо ниво, най-добре знае къде се губи зрителското внимание, къде се прекъсва връзката между сцената и аудиторията и колко е пагубно това за едно представление. Така че фактът, че той се е заел с такъв колосален труд, е много важен. Това е притегателен магнит, който да запали интереса към "Под игото“ като към една ярка, приключенска и много увлекателна книга."

Чуйте Руси Чанев, Деян Енев, Митко Новков и Валентин Ганев в "Какво се случва".

Снимка – БТА и галерия "Дебют"

Ученици на НУИИ "Илия Петров" през последните две години работиха по илюстриране на романа "Под игото" на Иван Вазов, инициирано от актьора Руси Чанев и под ръководството на преподавателката им Александра Димитрова.

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени