Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Тулечки:

Мащабът на успеха на "Величие" може би е изненада и за самите тях

| обновено на 12.06.24 в 11:06
Никола Тулечки
Снимка: БГНЕС, архив

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гостува Никола Тулечки, представител на Обединението за честни избори (ОЧИ) и създател на "Данни за добро". Тулечки сподели своите виждания относно новия състав на 50-ото Народно събрание, като заяви: "След поредния изборен цикъл имаме нов състав на Народното събрание, то е юбилейно 50-о и сега с нетърпение чакаме да видим какво ще направят и как ще се завърти този път колелото." Той изрази любопитство към начина, по който партия ГЕРБ ще подхожда към новия политически сезон, и какви съюзи и коалиции ще се формират. "Интересно ми е също как ще бъде отразено чисто информационно и медийно, както и вниманието, което ще има върху новите герои, които са се появили", добави той.

Особено внимание беше отделено на появата на новата партия "Величие". Тулечки каза, че тя не е била непозната за него, тъй като е следил събитията около "Исторически парк".  Той сподели: "Беше изненада мащабът на успеха им и мисля, че и за тях също беше изненада." Тулечки обясни, че успехът на партията може да се окаже предизвикателство: "Сега очаквам да вида дали няма да е неприятна изненада за тях, защото в един момент, когато си прекалено успешен, става прекалено ветровито."

Тулечки обясни, че партията е имала активна кампания както в България, така и в чужбина, и отбеляза, че те са успели да спечелят популярност в онлайн средата и социалните мрежи. Той подчерта: "Величие" поставят едно много просто разграничение в техните послания между – чуждото, страшното, неразбраното и нашето, родното, това, което познаваме, и това, което искаме да запазим."

По отношение на честността на изборите, Тулечки разказа за новата инициатива "Осинови секция", която е целяла да ангажира гражданите в наблюдението на изборния процес от домовете им чрез компютрите. Той поясни: "За първи път правихме една нова инициатива, която се казваше "Осинови секция", в която приканвахме хора да гледат от вкъщи, от техните компютри и да попълват една форма с обратна връзка. Имахме и канал за сигнали." Според него не са били забелязани мащабни операции за купуване на гласове, но е имало няколко инцидента в Симитли, където по негови думи "положението е малко феодално".

Тулечки подчерта значението на систематичното изследване на видеозаписите от изборния процес и отправи конкретно предложение към ЦИК: "Конкретното предложение, което направихме, беше, ЦИК да направят систематично изследване на видеозаписите, защото това, което видяхме, е, че никъде секционната комисия не спазваше методическите указания, лично гледах над 20 записа." Той обясни, че проблемите не са резултат на злонамереност, а на трудния процес и неразбиране: "Това не е вид злонамереност, а просто е много труден процес, неразбиране и недостатъчно ясни правила."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна