Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на ООН обвинява Израел в престъпления срещу човечеството, а "Хамас" във военни престъпления

Снимка: Алами/Ройтерс

Публикувано днес разследване на ООН заключи, че Израел е извършил престъпления срещу човечеството по време на войната в Газа, включително "изтребване", и че и Израел, и палестинските въоръжени групировки са извършили военни престъпления, предаде АФП.

Докладът на независимата Комисия за разследване е първото подробно проучване на ООН на събитията около конфликта, избухнал с атака на ислямистката групировка "Хамас" в Израел.

Той разкрива, че Израел е извършил военни престъпления, престъпления срещу човечеството и е нарушил международнотохуманитарно право и международното право в областта на правата на човека.

Подчертава се и "широката или систематична атака срещу цивилното население в Газа".

Израел отхвърли заключенията, обвинявайки комисията на ООН в "системна антиизраелска дискриминация".

Войната избухна с безпрецедентната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която бяха избити 1194 души, мнозинството от тях цивилни, по изчисления на АФП, базирани на официални израелски данни.

Комисията разкрива, че при атаката членове на военните крила на "Хамас" и други палестински въоръжени групировки и цивилни палестинци са извършили военни престъпления, както и нарушения на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека.

Ислямистите взеха 251 заложници, от които 116 остават в Газа, макар че израелската армия смята, че 41 от тях са мъртви.

В отговор израелската армия предприе опустошителна офанзива в Ивицата Газа, при която според здравните власти в контролираната от "Хамас" територия са убити над 37 000 души.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна