Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученически проект превръща фасове в полезен активен въглен

Предприемачите от ЧЕГ "Иван Апостолов" печелят национално състезание и ще ни представят на европейско в Италия

Снимка: JA Bulgaria

25 младежки компании участваха със свои проекти на националния финал на Младежкия бизнес форум "Изгряващи звезди", организиран от Джуниър Ачийвмънт (Junior Achievement, JA Bulgaria).

След цял ден презентации и търговско изложение по алеите на Морската градина в Бургас, журито определи като най-добра ученическа компания на България за 2023-2024 учебна година "Green Filters" от ЧЕГ "Иван Апостолов" в София.

Зад проекта са четирима 11-окласници, които са изработили работещ прототип на процес, който преработва цигарените филтри в активен въглен, който след това може да бъде използван за пречистване на въздух и вода.

Двама от екипа на проекта – Александра Сивова и Михаил Джурков, разказаха, че са искали да предложат нещо, което ще има позитивно влияние върху околната среда. Разбрали са, че в цигарените филтри има растителна целулоза и пластмаса, не от памук. Обсъдили идеята да получат активен въглен от тях – първо с учители, а след това и с учени от Института по органична химия към БАН, които доста са им помогнали. Участвали са в няколко състезания, усъвършенствали са презентацията си.

"Състезанието е сред най-значимите инициативи на JA. Година след година финалистите стават все по-добри, по-подготвени. Бяхме изключително затруднени да определим победителите", каза пред БНР-Радио София Георги Илиев, мениджър Маркетинг и ключови партньорства в JA.

Сред ученическите проекти тази година е имало високотехнологични, традиционни, настолна игра, базирана на българския фолклор, с екологична или социална насоченост.

Михаил Джурков, Александра Сивова и Георги Илиев

"Пътят на "Green Filters" е показателен. Истинският предприемач вярва в идеята си и не се отказва. Ако е базиран на бизнес решение, проектът може да се надгражда във времето. На изложението бяха подредени щандове, можеха продуктите да се видят и поръчат", допълни Илиев.

В момента компанията победител се готви за участие на Европейския финал GEN-E от 2-4 юли в Катания, Италия.
Там българите от "Green Filters" ще се конкурират с млади предприемачи от над 40 страни.

"Ще бъде нещо като "Евровизия", но по-полезна", допълва Георги Илиев с усмивка.

Европейското състезание ще се излъчва и онлайн.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна