Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът в полза на литературата и децата

Снимка: artbureau.bg

Деца с увреден слух могат по-лесно да бъдат увлечени от литературата, благодарение на проекта "Изиграй ми приказка", реализиран от Фондация "Арт бюро", режисьорът Анна Данкова, младежи от театралния департамент на НБУ и корпоративни партньори.

Проектът предвижда разработване на 6 театрализирани версии на класически детски романи и приказки, за да провокира любопитството на глухите деца към художествената литературата и изкуството, разказа пред БНР-Радио София Албена Тагарева (▼) от "Арт бюро".

Четири от произведенията вече са готови и видеозаписани: "Косачи" от Елин Пелин, "Златното момиче", "Котаракът в чизми" от Шарл Перо и "Автобиография" от Бранислав Нушич.

"Казват, че децата не четат, но се оказва, че на глухите им е много трудно да разбират, да си представят това, което прочитат. Целта ни е чрез театралния метод да подпомогнем часовете по литература в V и VI клас."

По думите на Тагарева подборът на произведенията е съобразен с потенциала за театрализиране, както от сложността за преподаване, според самите учители.

В Специалното училище за деца с увреден слух "Проф. Дечо Денев" в София готовите версии са предизвикали изключителни реакции от учениците.

Предстои дозаснемане на още 2 етюда и излизане на проекта вън от столицата – в Търговище и Пловдив.

Културологът Василка Шишкова ще направи изследване, с което ще представи проекта и ще изложи проблемите в хода на реализация.

Създателите на "Изиграй ми приказка" ще изготвят структуриран график за бъдещо доразвиване на проекта, надяват се да включат повече теми и текстове, вкл. и в помощ на други учебни предмети.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна