Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров.

Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време.


Уникалният парк се намира в близост до Плевен, което го прави предпочитано място за отдих ежедневно. Тук се срещат редки за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в Червената книга на нашата страна.

Има добри условия за спорт, в последно време се увеличават и грижите за зоокъта.

Близо 200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си плевенчани и гостите на града в парк "Кайлъка". Лилиите са подарък за Плевен от Дойчин Владимиров – собственик на ферма и ботаническа градина за красивите растения. Идеята се осъществява със съдействието на Общината. В засаждането на цветовете се включи кметът д-р Валентин Христов, заедно с посетители на парка.


Избраното водно пространство за езерото с водни лилии отговаря на изискванията за пряка слънчева светлина, за да може цветовете да се развият добре. Лилиите са устойчиви на климатичните условия в Плевен, цъфтят в 4-5 различни цвята. Дойчин Владимиров лично ще поддържа и следи за развитието на новото цветно пространство. Богат е и културният афиш на изявите на най голямата открита сцена.


В Летния театър "Кайлъка", ще гостуват едни от най-големите звезди на родната музикална и театрална сцена. Близо 30 са концертите и постановките, които могат да бъдат посетени този летен сезон. Цялата програма може да видите на официалната страница на Общината. Паркът се простира на 10 хиляди декара. Една част държавата прехвърли на Общината за управление. Много доброволци спомогнаха нещата да изглеждат по-добре и разходките и спорта да са приятни. Усилия в тази насока полага и областният управител Николай Абрашев.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна