Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В габровския карнавал няма пощадени политици

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

"В карнавала няма репетиция, няма втори дубъл, няма второ представление"

| Репортаж
Снимка: БТА

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие.

Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките.

Габровци обмислят да обявят търг за продажба на ненужни макети.

Снимка: БТА

"След като вече Корнелия Нинова и Христо Иванов си подадоха оставката. А кой знае – може след тези резултати и други да си подадат оставката. Вече няма за догодина да са ни нужни техните глави. С което да финансираме за догодина – като едни истински габровци трябва да имаме кяр", казва режисьорът на карнавала Светослав Славчев. Той е част от основния екип, или карнавалната сглобка, както се шегуват.

Заедно със сценариста Ангел Иванов и художника Драгомир Цанев, подкрепяни от организатора – Община Габрово, измислят сюжетите, претворяват ги в отделни картини, създават визията на габровското шествие.

Сценаристът Ангел Иванов е писател и журналист, най-вече габровец. Включва се в карнавалния екип с опита си на сценарист от различни телевизионни формати, но вече 5 години помага, а в последните две пише изцяло либретото на габровския карнавал и поема отговорността за политическите сюжети в него.

"Аз съм избирател на непарламентарно представени партии в последните 6 избора, тъй че мога да говоря, без да ми вменяват някакви пристрастия", отбелязва Иванов.

А режисьорът на карнавала е преди всичко актьор в габровския драматичен театър, но има опит и като театрален режисьор.

"В карнавала няма репетиция, няма втори дубъл, няма второ представление. Това е най-трудното. Мащабите са големи, участниците са много", подчертава Славчев. Той обаче открива и прилики между театъра и карнавала:

"На сцената се излиза, когато имаш да кажеш нещо. Това е комедията – малко бодлива, малко хаплива, тя обрисува живота, в който живеем. Тя е едно малко криво огледало. Да се засмеем, но когато се загледаме, виждаш, че това е истината."

Снимка: Велина Махлебашиева

Идеите и визията често се променят в процеса на подготовка, а най-трудно за сценариста и режисьора е да преценят кои политически сюжети ще останат актуални до карнавала.

Сценарият се пише в началото на годината, после го дават на художник-изпълнителите. Най-големите опасения са дали ще бъде актуален след 3 месеца, когато се провежда карнавалът, посочва сценаристът Ангел Иванов.

В габровския карнавал няма пощадени политици, категорични са хората от екипа. Отсъстват тези, които нито любим, нито мразим.

"Присъстват наистина ярките политици, които влизат хард, "с токчетата" в политиката. Ако някой не е в макет на карнавала, той не е и в българската политика", смята режисьорът Светослав Славчев.

Снимка: Велина Махлебашиева

Зрителите на габровското шествие видяха и сбита метафора на сглобката, така както я вижда сценаристът Ангел Иванов.

"Деперсонифицирах лидерите им – прасе държи тиква, която пък носи харвардска шапка. Мисля, че хората ще свържат нечовешкото с конкретни човешки представители. Не знам дали има сърдити. Да носиш на хумор и на ирония е много важно качество, особено за хора на обществено отговорни позиции."

Габровци се шегуват и със самите себе си, и с общинската власт. Тази автоирония е голям щит срещу възможните критики, продължава сценаристът. Той поставя тазгодишната сглобка сред любимите си карнавални герои.

"Мисля, че хубаво се получи неслучилата се ротация на лидерите, които не успяха да се завъртят. Тя, като голямото пиле от "Улица "Сезам", той – като жабока Кърмит, хванати под ръка. Идеята беше, че има някаква несъвместимост, еклектика, която не може да сработи в цялост."

Снимка: Велина Махлебашиева

Опирайки се на думи на Христо Иванов за Борисов като "най-добрия сводник в бардака на властта", сценаристът е видял фигурата на десния лидер като лека жена, защото "Христо Иванов, ДБ и ПП бяха 9 месеца в този бардак".

Снимка: Велина Махлебашиева

В устата на други, габровци сложиха думите: "Срещу НАТО и ЕС - имам верен пес", или "От Дондуков 2 към 3 март по пътя на копринката". Стрелите си бяха насочили и към тези, които казват: "Продължаваме прането".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени