Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват?

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност.

Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие".

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС, след като ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха да уважат поканите за разговори по политики и приоритети в опит да се намери съгласие за правителство на споделената отговорност. 

Деница Сачева, част от преговорния екип, отчете вчера редица сходства в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни,

"свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж и по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията".

Първата предвидена среща на ГЕРБ-СДС в 11 ч. днес е с БСП. Преди нея ще се събере Изпълнителното бюро на социалистите, за да реши какво да е поведението на левицата, заяви пред БНР заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин:

"Няма да подкрепим правителство с първия или втория мандат. Ако отидем изобщо на такава среща, то няма да е с идеи и намерения да говорим по същество за съставяне на правителство".

Пред БНР лидерът на "Величие" Николай Марков декларира отказ от среща с преговорния екип на ГЕРБ-СДС:

"Разбирам среща лидер с лидер. Ако г-н Борисов прецени, че има какво да си каже с лидер, който зад гърба си има признати 100 000 гласа, ще ме покани".

Ключът към правителство с първия мандат остава в "Има такъв народ", които продължават да пазят мълчание. Очаква се днес вече да стане ясна позицията на политическата партия, която спечели 16 депутатски места в новия парламент.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна