Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Все още не знаем как ще се структурират тесните фракции в ЕП"

Бисерка Бенишева: Има преструктуриране на европейското политическо пространство

Необходимо е ребрандиране на крайнодесните партии, за да избегнат изолацията и т.нар. санитарен кордон, смята тя

| Интервю
Бисерка Бенишева
Снимка: БТА

Има преструктуриране на европейското политическо пространство. Резултатите от европейските избори определят политиките и приоритетите на съюза за следващите 5 години. Как ще се договорят лидерите по стратегическия дневен ред на съюза за следващия институционален период има много по-голямо значение от предварително договорения пакет с имена на ръководството.

Това каза в интервю за БНР Бисерка Бенишева, директор "Европейски въпроси" в Пан Европа преди дискусията "Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?"

Председателят на ЕК, независимо от името, следва да бъде одобрен от ЕП с таен вот. Тайното гласуване не може да бъде предсказано, ако не са проведени предварителни разговори с новите конституирани парламентарни групи, поясни тя.

Все още не знаем как ще се структурират тесните фракции в ЕП - дали ще направят голям блок в противовес на центристкия или ще се фрагментират още повече, отбеляза Бенишева.

Европейските консерватори и реформисти са антифедаралисти, те са "за" това да не се задълбочават компетенциите на ниво съюз. "Идентичност и демокрация" са суверенисти, те настояват за връщане към националните държави на компетенциите относно европейските политики, посочи още Бисерка Бенишева в предаването "Преди всички".

Според нея е необходимо "ребрандиране" на крайнодесните партии, за да избегнат изолацията и т.нар. санитарен кордон.

Предсрочните избори във Франция ще имат значение за начина, по който ще работи Съветът на ЕС, не толкова върху дейността на Европейския парламент, уточни тя. По думите ѝ може да се получи разнопосочно представителство в европейските институции – както от страна на президента Макрон, така и от правителство, което не е от неговата партия.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна