Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на соларните инсталации в Германия с 35% в началото на 2024 г.

Снимка: Pixabay

Инсталациите за слънчева енергия в Германия са се увеличили с 35% на годишна база през първите четири месеца на 2024 г., стимулирани от нарастването на търсенето на промишлени, търговски и наземни фотоволтаици, съобщи във вторник асоциацията за слънчева енергия BSW, предаде Ройтерс.

След началото на руската военна инвазия в Украйна и внезапния спад на руския износ на изкопаеми горива за Германия, Берлин въведе няколко законодателни акта за ускоряване на разширяването на слънчевата енергия -  част от плана на управляващите да покрие 80% от енергийните си нужди от възобновяеми източници до 2030 г. и страната да стане климатично неутрална до 2045 г.

Новият капацитет за слънчева енергия нарасна с повече от пет гигавата (GW) през първите четири месец на тази година, тъй като 56% от фирмите и над 60% от собствениците на недвижими имоти в най-голямата икономика в Европа се интересуват от инвестиции в слънчеви енергийни системи, посочи асоциацията BSW, цитирайки проучване от май на агенция YouGov.

BSW също така заяви, че очаква двуцифрен процентен ръст на инсталациите и капацитета за съхранение на слънчева енергия през 2024 г., постигайки целите на правителството от 19 GW нов годишен капацитет, за да достигне общо 215 GW, което ще представлява 25% от вътрешното потребление на електроенергия до 2030 г.

През януари - април тази година новоинсталираният фотоволатичен капацитет на търговски покриви се е увеличил с 81%, докато соларните инсталации на открити пространства са нараснали със 74% в сравнение със същия период на миналата година. В жилищния сектор в Германия новите инсталации са се увеличили с 1%.

"След значителния соларен бум в жилищните райони на Германия, търговските покриви и недостатъчно ефективни открити пространства сега се електрифицират със слънчева технология", посочи ръководителят на BSW Карстен Кьорниг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна