Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Игова: Футболни фенове между 15 и 18 години нямат психическата устойчивост да изгледат цял мач

Децата нямат достъп до стадиони, за да тренират безплатно

| Интервю
Боряна Ангелова-Игова
Снимка: Веселина Миланова

В България и особено в София е трудно децата да имат достъп до добри стадиони и да тренират без пари. Последният пример е от столичния стадион "Раковски" , където детско юношеските школи бяха изгонени, уж заради временен ремонт, продължил 2 години. И в момента, ако отидете на стадиона ще видите, че е разровен.

Това коментира в интервю пред БНР Боряна Игова преподавател по философия на спорта в НСА.

"В същото време се строят стадиони за милиони в малки населени места, които после се използват за паша. Нещата са очевидни, те са пред нас и трябва да вземем някакви мерки. Това е начинът да използваме тези спортни събития и да променим нещо в нашата държава", препоръча преподавателката в Спортната академия.

В предаването "Преди всички" Игова коментира феноменът "Спорт", ролята му сред подрастващите, отговорността на елитните спортисти, както и футболните фенове, хореография, Роналдо или Меси, какъв пример дават футболистите на Европейското първенство и защо всяко едно голямо спортно състезание е спектакъл.

Тя сподели, че наскоро екип на НСА е направил изследване, според което децата между 15 и 18 години все по-трудно могат да изгледат един мач. 

"А това са деца фенове, знаещи историята на клуба, голове и подробности, но нямат психическата устойчивост да изгледат цял мач – гледат на-добрите положение и голове", коментира Боряна Игова.

И припомни, че "начините за задържане на внимание при подрастващите са два – спорт и четене на книги".

"Спортът и културата са свързани и когато се описват обществени феномени и спортисти се използва езика на литературата. Спектакълът в спорта, според Аристотел, води до по-сериозен катарзис, душевно пречистване, защото няма сценарии", каза Игова.

С два мача завършва първият кръг от груповата фаза на Евро 2024

И допълни: 

"Изследователите смятат, че спортът е отделна вселена и единствената област, която ангажира толкова много области като медицина, политика, наука, медии и постоянно върви нагоре по интерес. За съжаление, това което виждаме е, че има интерес като зрелище и не толкова интерес към масовия спорт. Действително Роналдо е добър пример, защото има апел към младите – да не се пият определени напитки, да се тренира и т.н."

Преподавателката в НСА е категорична, че гласовете на футболистите се чуват и отговорността е голяма.

"Да се отчете приносът на френската школа, която подготвя футболистите как да се държат пред медии и как да говорят пред медии. Разбира се, това е образование", даде пример Игова.

И припомни, че родните фенове – "бият се ЦСКА срещу ЦСКА" и "участват в протести, които нямат нищо общо с футбола".

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна