Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

"Акцентът трябва да е върху образователната система"

| Интервю
Кристина Христова
Снимка: Здравко Петров

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет, тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.  

Коментара направи пред БНР Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е мнението на организацията.

Темата за медийната грамотност е много важна за цялото общество, не само за подрастващите, защото това е новата ни реалност, изтъкна тя и обясни:

"Родителите са от поколение, което не е израснало в същата среда, в каквато растат децата днес - социални мрежи, социални комуникации в интернет. Затова не всички родители биха могли да дадат на децата си необходимите знание как оцеляват в медийното пространство, под медии имам предвид всеки един носител на комуникации. Затова ние оценяваме, че водеща роля за медийната грамотност на подрастващите трябва да има образователната система. Неправителственият сектор също работи много активно, защото има възможност по-гъвкаво и по-бързо да реагира от държавната образователна система".

Акцентът трябва да е върху образователната система, категорично подчерта Кристина Христова и обясни, че от Коалицията за медийна грамотност се опитват постоянно да установяват връзка с Министерството на образованието (МОН), но постоянните смени заради политическата нестабилност са пречка да се развие една целенасочена стратегия в МОН.

По думите ѝ затова медийната грамотност трябва да бъде изведена като национален приоритет, за да бъде разпределена по всички министерства, защото иначе се губи постигнатият резултат.

"Трябва да се подготвят учителите да преподават, защото те имат ключова функция. Трябва да заложим всичките си усилия в учителите. Става въпрос да се преподава всеки предмет по начин, който да развива критичното мислене", посочи още Христова. 

Интервюто на Георги Марков с Кристина Христова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна