Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли евроатлантическо мнозинство за правителство?

Проф. Евгений Дайнов и Евгени Петров пред БНР

| Интервю
Снимка: БТА

"Интересно е какво е в главата на Слави Трифонов. Дали, че в момента си качва цената, казвайки, че ИТН ще подкрепи Рая Назарян, но няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, или отново демонстрира онази бездна от политическо невежество, което видяхме, когато се опита да направи сам правителство, и наистина смята, че е задължително при него да отиде третият мандат и той ще направи такова правителство и всички ще кажат ура и браво". 

Този коментар направи пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов и добави, че лидерът на ИТН не познава хора, каквито са необходими за един експертен кабинет.

Евгений Дайнов

Според журналиста Евгени Петров е добре това, че "все пак парламентът тръгна, но ще видим какво ще стане утре":

"Днес не е толкова важно какво стана, защото малцина очакваха да се издънят втори път по този начин депутатите. Но това, което стана днес, отваря вратата за това, което ще стане утре или от утре нататък. ... При тази ниска представителност на парламента е добре да се опиташ да управляваш с по-голямо представителство, това е много важно".

Евгени Петров

По думите на проф. Дайнов външният фактор, "който обръща всичко, не са посолствата, а ехото от войната на Русия в Украйна".

"Онова, което обедини необединяемото преди година, беше общият знаменател евроатлантическо мнозинство", посочи журналистът Евгени Петров и коментира, че ПП-ДБ са желан партньор от Бойко Борисов, защото "да не е "Възраждане", не може да е БСП, а за "Величие" да не говорим".

"Не виждам нищо по-нормално от това, когато в евроизборите е спечелила ЕНП, да се търси евроатлантическото мнозинство и в България. Не виждам нито едно разминаване в целите и приоритетите, единственото, което винаги допълват ПП-ДБ, е борбата с корупцията и правосъдната реформа", уточни още Петров.

Не виждам как ПП-ДБ ще влязат отново в тази река, каза политологът Дайнов и добави:

"Веднъж Бойко Борисов и неговите мнозинства провалиха съдебната реформа, когато беше "Реформаторският блок", втори път я провалиха сега, не виждам причина трети път да влизат в това тресавище. Борисов продължава да мисли, че може да се скрие зад ПП-ДБ и да каже на западните хора, че е с техните момчета и ето - аз съм ваш".

Проф. Евгений Дайнов и Евгени Петров коментираха в предаването ''Нещо повече'' позицията и поведението на президента Румен Радев:

"Той окончателно скъса с уважението към партиите и иска да го демонстрира, защото е взел друго окончателно решение в кратки срокове да се намеси на политическия тепих със собствена формация и всички партии, в неговите представи, да ги измете от сцената", смята политологът Дайнов.

"Всичко, което прави или не прави президентът, го разглеждам през призмата на желанието му за бъдещ политически проект. Сигурен съм, че това е неговата цел", каза журналистът Евгени Петров.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Евгений Дайнов и Евгени Петров можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна