Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Балийска за театъра и децата с нарушено зрение

Снимка: Лидия Кулекова

Цвета Балийска е актриса и режисьор. Създател на Театър и академия "Драмеди", както и на много други инициативи за театрално изкуство. Умело използва театъра, както като изразно средство, така и като педагогически подход при работата си с деца от различни възрастови групи.

Работата я среща и с деца със зрителни увреждания, с които създава спектакъла "П(Р)огледни". Чрез театъра развива техния език на тялото и разкрива нови светове.

Срещата ѝ с незрящите деца съвсем естествено отвежда и до следващата стъпка - адаптиране на всички постановки на театър "Драмеди" за незряща публика чрез аудиоописание.

"Всичко е въпрос на практика и опознаване. Няма да крия, че изпитвах страх в началото, защото нямах опит, не бях сигурна дали ще се справя. И още след първата репетиция разбрах, колко много имам да давам, колко идеи ми дойдоха, колко беше ценно като преживяване за мен като педагог и разширяването на самата мен като личност. Ние, обществото, сме възпитани с един страх към хората с увреждания, все едно са заразни. Това, което беше изключително възраждащо от работата с незрящи, е че за мен се промени отношението към всички хора с увреждания".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна