Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици бяха отличени на Sci High STEM фест за проект за земеделски култури

Снимка: Sci High STEM Фест

Преди дни се проведе Националният Sci High STEM Фест в Биологическия факултет на Софийския университет.

Събитието привлече 150 души от различни възрасти и градове, които имаха възможността да се потопят в света на науката и да усетят изследователския дух.

Щандовете на ученически отбори от Кнежа, Козлодуй, Хасково и София представиха теми от различни области - от "Сметосъбиране и рециклиране", през "Пречистване на водата", "Вредните оцветители в храните", "Водородни горива" до "Тютюнопушенето", "Демографската криза в България" и "Опазване на Евроазиатския рис".

Всички участници показаха любопитство, желание да допринесат към общността и природата и огромна смелост.
Повод за гордост са  двата отбора, които спечелиха награди:

Награда на журито за най-добра презентация на изследователски проект спечели отборът на ПГЗ "Стефан Цанов", гр. Кнежа, за техния изключително добре подготвен и представен проект "Липса на разнообразие и устойчивост на земеделските култури", в който запознаха публиката с важна тема в областта на земеделието, а именно - колко богата е България на местни сортове и колко важно е културите, които се използват от местните фермери да бъдат селектирани в България, за да са по-устойчиви на условията и климата тук.

Ето какво споделиха те пред Радио София:

"Ние сме малка част от Научния клуб на име „Хоби селекционери“. Създадохме нашия проект, тъй като в последно време забелязваме, че културите вкъщи, както и масово отглежданите, страдат от все повече болести, поради все по-агресивно настъпващите климатични промени. Избрахме този проблем, защото той има много аспекти, както икономически, така и социални и засяга както големите, така и малките земеделски производители, а също и нас - ние сме силно земеделски град, училището ни е такова. Ние учим тези неща, занимаваме се в тази посока", посочиха те, допълвайки, че в техния град 80 процента от хората са свързани със земята, поради това е важно храната, която произвеждат да е екологично чиста и да бъдат възнаградени с добра реколта.

Награда на публиката за най-добър изследователски щанд получи ефектния проект "Молекулярна кухня" на учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий"- Козлодуй, които впечатлиха посетителите с прекрасен щанд, отлични комуникационни умения и както научна, така и бизнес перспектива в проекта си.


Ренета Богданова, основател на фестивала разказа как възниква идеята за създаването му и какво включва дейността му днес.

"В момента в 10 училища из цялата страна обучаваме учителите, които сформират Sci High научен клуб като извън класна дейност, а след това работят в продължение на година. Децата сами избират темата, върху която да се фокусират. Ние като организация намираме ментори да съдействат на ученическите отбори и да направят проектите си доста по-научнообосновани и базирани на данни, което им помага да се научат да отсяват обща от конкретна информация", посочи тя.

Още от разговора на Христина Иванова с отличените ученици и тяхната преподавателка Снежана  Драшанска чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна