Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мимоза Базова – една емблема на Театър "Българска армия"

Актрисата Мимоза Базова, която е вече 46 години част от трупата на Театър "Българска армия" тази година беше удостоена с почетен "Аскеер". Тя завършва актьорско майсторство при проф. Кръстю Мирски в през 1969 г. Кариерата и започва в ДТ Перник, където дебютира в ролята на Роза в "Когато куклите не спят".

Едни от най-емблематичните ѝ роли са: Елисън Портър в "Обърни се с гняв назад", Мими и Лола в "Разбойникът", Наташа във "Фалшивата монета", Леночка в "По следите на радостта", Краварката в "Господин Пунтила и неговият слуга Мати", Тя в "Пейка" и още много други.


Последната ѝ зашеметяваща роля, която ѝ носи наградата на Съюза на артистите – "Икар`09" е на Юля в спектакъла на Иван Добчев "Родилно петно" – ТР "Сфумато".

Мимоза Базова определя себе си, като органичен артист и човек, който не обича да се шуми около него и да дава интервюта.


Актрисата се готви за турне с представлението "Представление и 1/2", в което участват всички актриси от Театър "Българска армия" – без роли, без заучен текст, а със своите лични истории. Те ще посрещнат "Джулай" на 1-ви юли в Шабла, а следващите градове са Каварна, Добрич и Силистра.

Надя Атанасова гостува на Мимоза Базова в домът ѝ. Актрисата даде специално интервю за "Артефир".

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки: Театър "Българска армия", личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна