Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за хумор. Запазена марка на селото е самодивската еньовска ракия.
 
Павликенското село Паскалевец е като страната на чудесата, а в приказния свят се потапяш само след две-три глътки от уникалната местна ракия, наречена Самодивска паскалевска сълза. По същността си това е гроздова ракия. И тук вече идва тайната. В прясната ракия се слагат определени билки, брани по изгрев слънце на Еньовден, когато всяка откъсната тревичка е лековита. Има си и друга тайна, споделя я кметът на Паскалевец Мирослав Димитров.

„Изнесена е на Еньовден, огряна е от лунната светлина. Самодивите излизат. Капват капчица от окото на самодивата. След това я прибираме и оставяме да отлежи. Само гроздова варим в Паскалевец. Паскалевец навремето имаше много, много лозови масиви, но в момента, за съжаление, не е останало абсолютно никакво лозе. Защо така се получи? Навярно застаряващо население, демографски срив, няма кой да ги обработва. С добри хора си пием ракията, всеки един добре дошъл в Паскалевец може да опита от нашата ракия. Тя става и за лечение на болежки, защото е с 22 билки и медът ни е с 22 билки“. 

Селото се слави и с пчелния си мед. В Паскалевец все още не са намерили отговор на въпроса - медът или ракията им са по-лековити. Накрая стигнали до компромисното решение - и двете в комбинация, за да е здрав духът и младо тялото.

Според Елена Ляскова жените в Паскалавец не отстъпват на мъжете.

„Както жените, така и мъжете си правят ракията с любов и затова ракията става мека, блага, пивка. Няма конкуренция, в пиенето на ракия почти сме наравно. За настроение, за сила, за да сме по-чаровни, по-красиви.

Паскалевец постепенно се подмладява, купуват се къщи, заселват се млади семейства, старите предават традициите на младите.

Със или без самодивска еньовска ракия хората в Паскалевец са с весели души и отворени сърца, посрещайки скъпите на сърцето си гости.

Репортаж от Паскалевец на Здравка Маслянкова чуйте в звуковия репортаж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна