Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творби на Сезар и Пикасо в подножието на Фуджи

Представете си 70 хиляди квадратни метра парк, в който шедьоврите са така органично вплетени в природата, че сякаш винаги са били там. А когато става дума за Музея под открито небе в японското градче Хаконе думата шедьоври никак не е пресилена щом става дума за творби от автори като Огюст Роден, Сезар и Хенри Мур.

Културното средище, отворило врати през 1969 година, е първо по рода си в Япония. Тук можете да се любувате на планински гледки и не само да разгледате произведения на изкуството от световноизвестни, ами и да ги пипнете. Или с часове да наблюдавате движението на инсталациите и кинетичните скулптури. Тъкмо по тази причина Музеят Хаконе е един от най-популярните в Instagram.


Както вече споменах, градчето в подножието на планината Фуджи е съвсем малко. За да стигнете до него от Токио е необходимо да вземете шинкансена (влака-стрела). От гарата ще изминете неколкостотин крачки и… още от вратата ще попаднете в друга галактика. Същевременно ще усетите прагматичното приложение на музея – хем се наслаждавате на чистия въздух, гледката към планината Фуджи и природата, хем се обогатявате с произведенията на световни и японски художници, хем можете да се забавлявате като малчугани в някои от творбите. Детската площадка всъщност е сбор от инсталации на японски автори – с необичайни форми, ярки, функционални, изработени от материали, които не са класически в скулптурата - многоцветна мрежа или прозрачен найлон, например. В "Замъкът на сапунения мехур" дори можете да влезете. Е, ако сте хлапе до 6 години.

Музеят под открито небе Хаконе разполага с пет "покрити" експозиции. Една от тях, Павилионът на Пикасо, представя повече от 300 негови творби: маслени картини, гравюри, скулптури, керамика и златни монети. И те не са всички! Изложено е само част от музейното притежание. Експозицията на Пикасо периодично се обновява. Как така едно "селско музейче", какъвто е бил Хаконе в началото, притежава толкова много произведения от прочутия художник. Просто през 1969 г. най-голямата му дъщеря - Мая се влюбва в природата и дарява творби на баща си.

Отлично поддържаният озеленен парк е разположен на три нива. Големи площи, покрити със зелена трева, където са разположени повече от 1000 скулптури и движещи се инсталации – са долното ниво на парка. Корона от дървета оформя втория етаж и високи далечни хълмове – третият. Трудно е да се реши кое е най-важно тук: скулптурите или отлично претвореният ландшафт. Природната красота тук е не само естествен фон за изкуството, но и става част от композициите, вдъхвайки им живот с непрекъснатата си промяна.

Някои от произведенията са монтирани върху езера, покрай които има множество алеи. Едно от тях е "Плаваща скулптура 3" на Марта Пан. Тя е разположена в езерце, в което плуват пъстрите японски шарани "кои". Инсталацията е любопитна, защото малка част от нея се плъзга по повърхността на водата от вятъра, а по-голямата се преобръща. Заобикалящата атмосфера добавя усещането за магия.

Поради факта, че експонатите са изложени на открито, посетителите ги възприемат по различен начин при различни метеорологични условия. На фона на нежните цветове на пролетта или под яркото лятно слънце, в червените и жълти тонове на есента или в замръзналата тишина на зимата – скулптурите се променят заедно с природата, но винаги остават красиви.

С пълното убеждение за изключителния си късмет да попадна в Хаконе, продължавам по отлично поддържаните алеи. Попадам на кътче, което нарекох в себе си "Поляната на Хенри Мур" – дванадесет от характерните за твореца скулптури са така разположени, че могат да се видят от всяка точка на алеята. В музея творбите му са общо 26. Една от тях, наречена "Легнала фигура в бронз", Мур създава на място по време на посещението си в Хаконе през 70-те години на миналия век.

Недалеч се извисява Симфоничната скулптура на Габриел Лоар. Това е висока кула, изградена от цветни витражи. Попадайки вътре сякаш се разхождате из онези детски калейдоскопи, в които пъстри късчета, образуваха картинки.

Въпреки сериозните имена на Роден, Миро, Санфал, Бурдел и Пикасо "Музеят на открито в Хаконе" е изпълнен с ирония и хумор. Например гигантската скулптура на ръката от филма Shaun of the Dead е създадена специално за този парк от режисьора Едгар Райт и изпълнителя на главната роля Саймън Пег. Шарена дама с формите на палеолитна Венера на Ники дьо Сен Фол съседства с фигурата на проснал се по очи в зелената трева мъж на Антъни Гормли. Друг, с физиката на древногръцки атлет, полита от десницата на Господ към небето. Гигантски яйца на очи са акостирали върху китна полянка. Полиран до блясък бобовиден израстък отразява околните планини…

Хаконе е Божи дар за тези, които обичат изкуството, но ненавиждат задушните музейни зали. Или за онези, дето не могат да изберат как да прекарат почивния си ден: на пикник извън града или да обогатят културата си. Музеят предлага хармоничен баланс между изкуството и природата. И то напълно успешно.

Освен това има две закрити галерии с ротационни изложби, показващи различни стилове произведения на изкуството от всякакви исторически периоди, както и календар от събития през цялата година, като концерти или свързани с изкуствата работилници, класове по керамика или рисуване и т.н.

На японски Chōkoku No Mori Bijutsukan означава "гора от скулптури". В уникалния Музей под открито небе в Хаконе изкуството и природата се допълват взаимно, създавайки удивителна и донякъде сюрреалистична атмосфера.

Наистина посещението там е невероятно културно изживяване, където хората могат да се докоснат до традиционното японско изкуство, но и да оценят съвременни световни произведения, докато се наслаждават на красивата природна среда.

Специално за уморените посетители музеят предлага безплатен онсен – типична японска минерална баня. В случая, онсенът е плитък дълъг басейн, пълен с обогатена с минерали вода от местни горещи извори, в които да накиснете уморените си от бродене между скулптурите нозе. За удобство по бреговете му са поставени възглавници за сядане, а за по-комплексен ефект водата е освежена с аромат на цитрусови плодове. Дъхоспиращата гледка към Фуджи е бонус.


Снимки и видео (сбор от кадри): Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна