Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

| обновено на 24.06.24 в 12:34

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково.

Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна година. Това беше една наша идея, една мечта – да създадем студентски театрален фестивал, в който да участват всички вузове, предлагащи специалността "Актьорско майсторство". Нашата цел беше да дадем възможност на класовете, завършващи тази година, да представят своите дипломни спектакли пред нашата публика, както и да поканим директори на театри и режисьори да ги гледат. Така искахме да създадем своеобразна борса за таланти. Идеалната цел на фестивала е да намерим работа на бъдещите ни колеги.

Започнахме да работим по тази мечта и благодарение на финансирането от ЕС, чрез норвежката програма, успяхме да реализираме две издания – миналата и по-миналата година. Много хора питат дали ще има фестивал и това лято. Жителите на Хасково вече го разпознават и очакват с нетърпение, което ни радва."

На фестивала са поканени всички университети, предлагащи специалността “Актьорско майсторство“. Сред тях са Югозападният университет в Благоевград, НБУ, Театрален колеж “Любен Гройс“ и НАТФИЗ.

"В миналото издание на фестивала показахме не само студентите, но и децата на Хасково, които учат в самодейни школи и след това продължават своето развитие в тези вузове. Тази година отново ще покажем две такива представления – едното е на децата от школа “Арлекин“, а другото е на деца от Стара Загора, които завършват гимназиален етап и предстои да кандидатстват актьорско майсторство", добави Николов.

Фестивалът обещава да бъде едно вълнуващо събитие, което ще обедини младите таланти и ще предложи на публиката незабравими театрални изживявания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна