Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "ТАМ" открива "Раждавица Филм Фест"

| обновено на 24.06.24 в 14:27

"Раждавица Филм Фест" ще се проведе от 1 до 7 юли в кюстендилското село Раждавица. Организаторите на фестивала се надяват това събитие да се превърне в традиция, като се фокусира върху независимото кино, представяйки както късометражни, така и пълнометражни филми.

Едно от най-вълнуващите събития на фестивала ще бъде 48-часовото филмово предизвикателство с две теми – "Запустяло е селото и Надеждата..." и "Ефектът на пеперудата". Втората тема е свързана с провеждащия се от 5 до 7 юли "Празник на пеперудата" в селата Полска Скакавица и Раждавица.

Организаторите обещават седмица, изпълнена с различни събития, които ще обединят кино и музика. Освен кинодейци, фестивалът ще приюти и музиканти, които желаят да участват в unplug музикални вечери в центъра за занаяти "Старата череша" или на концерта на 6 юли на Чардака, Раждавица. Това ще предостави на посетителите уникална възможност да се насладят на живи изпълнения в уютната атмосфера на селото.

Анатоли Костов сподели в ефира на "Terra Култура", че целият екип на фестивала работи усилено, за да създаде незабравимо събитие, което ще привлече не само любителите на киното, но и местната общност. Той изрази надежда, че "Раждавица Филм Фест" ще се превърне в ежегодно събитие, което ще допринесе за културния живот на региона и ще привлече още повече посетители в бъдеще.

Организаторите канят всички, които обичат киното и музиката, да посетят "Раждавица Филм Фест" и да станат част от това вълнуващо ново начинание.

Костов посочи, че фестивалът ще бъде открит на първи юли с прожекцията на документалния филм "ТАМ" на режисьора Богдан Дарев, който живее в САЩ. В програмата присъстват още: игралният филм "Отмъстителката", който разказва за българската революционерка Мара Бунева; късометражни филми на студенти от специалността "Кино и телевизия" в ЮЗУ - Благоевград; детският приключенски филм "Избраните"; филми от поредицата "В кадър" на БНТ, а също и документалният филм “Балканска черна кутия“  за група "Котарашки". 

Повече информация за събитието и програмата можете да чуете от разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна