Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанците от "Заслужава си" дадоха 6 месеца срок за промяна на конституцията на РС Македония

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

"Договорът за добросъседство няма да се промени, защото не е двустранен"

| Интервю
Снимка: Стопкадър, Bloombergtv.bg

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат.

Така журналистът и балканист Райна Асенова коментира пред БНР одобрения от парламента на РСМ състав на кабинет. 

"Изказването му доказа, че е последователен привърженик на политиката на Груевски", допълни Асенова. И припомни: 

"Никола Груевски, премиер 2006 – 2016 г., наложи Християн Мицкоски, който е привърженик на неговата политика. Миналата година бившият премиер избяга в Будапеща заради заведените дела срещу него. Написа, че неговото правителство много искало страната му да няма пречки за приемане в ЕС, но не е постигнало това в договора за приятелство и добросъседство с България. Груевски тогава беше против приемането на общата ни история. И от този договор произтичат наличните проблеми. Не би било изненада, ако Груевски се върне, тъй като Гордана Силяновска може да го помилва". 

Балканистката е категорична, че промени в договорите няма да има и това е напомняно на Скопие от Гърция, България и европейските институции. 

"На управляващите в РС Македония е напомнено от Матю Нимиц, че новото правителство трябва да насочи 20% от енергията към отворените въпроси с България и към нормализиране на влошените отношения с Гърция. И новата власт без много изявления да помисли каква ще е политиката на това управление по отношение на Гърция и другите съседи".

На базата на изказванията на Мицкоски Райна Асенова, смята, че ВМРО-ДПМН лесно може да загуби подкрепата на извоювания си успех на изборите. И според нея изводът е, че управляващите в РС Македония са заявили евроинтеграцията на думи, но нямат намерение да се предприемат действия за постигането на тази цел. 

"Какво ще кажат албанците от "Заслужава си"? В предизборната кампания заявиха, че няма да участват в кабинет, който не се ангажира с европейската интеграция и бяха поставили срок от 6 месеца за промяна на конституцията. Вписването на българите в конституцията е задължително за евроинтерграцията на РС Македония. То е записано във френското предложение за решаване на спора. Това не е двустранен договор, а на целия ЕС и трудно могат да се внесат промени", коментира Райна Асенова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна