Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В ЕС трябва да има подготвеност за връщането на Тръмп в Белия дом"

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

| Интервю
Мария Симеонова
Снимка: Таня Милушева

"Притеснителното за европейците е възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото, ако Тръмп се настани в Белия дом и започне да взема решения за спиране на помощта на Украйна, примерно, европейците трябва да покажат единство в лицето на такива предизвикателства. Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери подкопава това единство".   

Коментара направи пред БНР Мария Симеонова, директор на Софийския офис на Европейски съвет за външна политика. Тя коментира доклад на Американската програма на Европейския съвет за външна политика, публикуван 5 месеца преди изборите за президент на САЩ.

"С кандидат за президент като Доналд Тръмп е необходимо да разбираме процесите, които се случват в Републиканската партия. Тя не е партията на Роналд Рейгън. Европейските лидери трябва да бъдат подготвени за това какво би следвало, ако Тръмп се върне в Белия дом пред януари 2025 г.", коментира тя. 

Мария Симеонова цитира общата схема на доклада, според която има три фракции в рамките на Републиканската партия, които се различават по това как виждат глобалната роля на САЩ и доколко Вашингтон да бъде ангажиран на глобалната сцена.

Интервюто на Георги Марков с Мария Симеонова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени