Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново проучване: Реформаторите изпреварват консерваторите във Велкобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново проучване на общественото мнение в Обединеното кралство потвърди, че "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фарадж изпреварва Консервативната партия, само 10 дни преди общите избори на 4 юли.

Ако преди десетина дни проучване на "YouGove" може би не беше прието напълно сериозно, когато за първи път даде, макар и минимална, преднина на "реформаторите" пред торите, то сега резултатите от анкетата на "Редфийлд и Уилтън" могат вече да се приемат за шокиращи, защото потвърдиха тенденцията за пренасочване на избиратели от управляващата партия към партията на Фарадж. А до изборите остават само 10 дни. 

Убедително начело продължават да са лейбъристите с 42-процентно одобрение, "реформаторите" са с 19%, а консерваторите - с 18%. 

Провелите проучването заявиха, че резултатът донякъде е изненадващ след последните коментари на Фарадж, че "Западът е виновен за войната в Украйна, защото е провокирал Путин", за които той беше осъден от целия политически спектър и най-вече от видни фигури на торите. 

Според "Редфийлд и Уилтън", лейбъристите на Киър Стармър могат да получат мнозинство от 250 места в новия парламент. Анкетата обаче потвърди и предположението, че "Реформирай Обединеното кралство" ще открадне гласове не само от избиратели на консерваторите, но и на лейбъристите. 

Междувременно основните политически партии на Острова продължават активната си предизборна кампания. Киър Стармър и Риши Сунак отново бяха заедно на сцената - този път в съвместно интервю за таблоида "Сън", в което трябваше да отговарят трудни въпроси - от задълбочаващия се скандал със залагания на консерватори за датата на изборите до справянето с нелегалната имиграция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна