Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън се срещна с израелския министър на отбраната във Вашингтон

Снимка: АП

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна във Вашингтон с израелския министър на отбраната Йоав Галант. 

Блинкън е призовал Израел да избегне нова ескалация в Ливан. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел остава ангажиран с предложението за примирие, въпреки напредъка в южния град Рафах.

На срещата във Вашингтон Антъни Блинкън и Йоав Галант са обсъдили усилията, които се полагат за освобождаването на заложниците, взети от "Хамас" при атаката срещу Израел на 7 октомври миналата година.

 Блинкън е подчертал колко е важно да бъде избегната нова ескалация на конфликта и че трябва да се стигне до дипломатическо решение. Американският държавен секретар е отбелязал още, че Израел трябва да положи допълнителни усилия във връзка с доставянето на хуманитарна помощ в обсадената Ивица Газа, се посочва в изявление на Държавния департамент.

В рамките на посещението си в Съединените щати Йоав Галант се срещна и с ръководителя на ЦРУ Бил Бърнс, който е основната американска фигура в преговорите за спиране на огъня в Газа и за освобождаване на израелците, държани като заложници от "Хамас".

Междувременно премиерът Нетаняху каза, че Израел остава ангажиран с предложеното от него прекратяване на огъня и сделка за заложниците в Ивицата Газа.

Той отново посочи, че войната няма да приключи, докато Хамас не бъде унищожен. Началникът на израелската армия заяви, че бригадата на палестинската въоръжена групировка "Хамас" в град Рафах е почти ликвидирана.

 Според Херци Халеви, скоро тя вече няма да може да функционира като бойна единица.

В момента израелското настъпление се е фокусирало върху две направления - Рафах в южната част на ивицата Газа и Дейр ал Балах в централната ѝ част.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна