Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България по повод преговорите за разширяване на ЕС.

"Процесът на присъединяване всъщност е една история на реформи, които всяка държава трябва да извърши така, че да бъде готова за членство. В момента има 9 страни-кандидатки, включително от Западните Балкани. Това говори, че няма по-голям гарант за стабилност, траен мир и благоденствие в света от ЕС, независимо от всички недобронамерени наративи и от всички коментари в обратна посока, на които сме свидетели".  

Златанова коментира пред "Хоризонт" и твърденията, че преговарящите от страна на ЕС няма да са толкова прецизни в изискванията към Украйна заради войната там и ще се търсят съкратени срокове за присъединяването ѝ: 

"Това по-скоро няма как да бъде случаят. От 2022 г. насам имаме много близък мониторинг и непрекъснато наблюдение на реформите, които се случват в Украйна. Ако прочетете тези доклади, ще видите, че към днешна дата Украйна напредва с реформи, включително в областта на върховенството на правото, в антикорупцията”. 

България е преговаряла около 8 години и процесът "със сигурност не е бърз", още повече за голяма държава като Украйна, коментира Златанова в предаването "Преди всички":

“Всяко разширяване изисква определено напасване на ЕС и е провокирало реформи и промени. Да, Европа също трябва да се реформира, за да може да поеме това ново разширяване и ЕК мисли по този въпрос. Вече е очертала ключови сфери, в които трябва да се предприемат реформи. Очаква се Европейският съвет на 27 -28 юни да възложи на следващата ЕК до средата на 2025 година да бъде готова със задълбочен преглед на всички политики, които трябва да се променят във връзка с разширяването”. 

Златанова допусна, че е вероятно инструментите на европредседателството да бъдат ползвани от Унгария в опит за размразяване на евросредствата, предназначени за Будапеща, но подчерта, че не очаква промяна в европейския дневен ред:

"Когато една държава е председател, тя е по-склонна към кооперативност и осъзнава отговорността си във вземането на решения и в изработването на компромиси".

"Много сериозни процеси предстоят. Дано България съумее да участва пълноценно в тях, защото те са много важни за бъдещето ни", заключи Златанова. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна