Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнения и жеги в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наводненията и високите температури в САЩ продължават. Най-малко 2 души са станали жертва на водната стихия, стотици са евакуирани.

Повече от 3 милиона са хората, засегнати от наводненията в щатите Небраска, Южна Дакота, Айова, Минесота. Наводнените райони са обхванати и от гореща вълна с температури до 37-38°C.  

Силните дъждове и преливащите реки причиниха огромни щети. Железопътен мост на река Биг Сиукс се срути. Наводненията в района на Омаха вчера принудиха жп превозвача “Амтрак” да използва временно автобуси за превоз на пътниците.

Мъж от Илинойс се е удавил в Спенсър, щата Айова. В Южна Дакота има затворени участъци от междущатска магистрала 29. В щатите Айова и Южна Дакота в продължение на дни наводненията повредиха пътища и мостове, затвориха и разрушиха предприятия, наложиха евакуация на болници и старчески домове, оставиха градове без електричество и питейна вода.

Президентът Джо Байдън е бил информиран за наводненията и от Федералната агенция за управление на извънредните ситуации вече има изпратен екип в засегнатите райони.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна