Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов: Пълно затихване на дейността на прокуратурата в борбата с политическата корупция

Андрей Янкулов
Снимка: БТА

Няма особена видима промяна в дейността на основните антикорупционни институции, когато се касае за разследване на властовата корупция по високите етажи. 

Това каза за БНР бившият заместник правосъден министър и бивш заместник вътрешен министър Андрей Янкулов - един от авторите на Шестия мониторингов доклад на Антикорупционния фонд, озаглавен "Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване”. Докладът анализира развитието на 57 ключови разследвания за корупция от прокуратурата и практиката на Антикорупционната комисия и ще бъде представен днес. Отчита намаляващата успеваемост на обвиненията на прокуратурата и увеличаването на прекратените от самата нея разследвания, свързани с така наречената “политическа корупция”. 

През миналата година, през която предсрочно беше прекратен мандатът като главен прокурор на Иван Гешев, а на поста временно беше избран заместникът му Борислав Сарафов, няма влязла в сила нито една присъда от следените 57 ключови разследвания, става ясно от доклада. 

“В общи линии се наблюдава все по-голямо затихване на дейността на прокуратурата. Не че в предишните години е имало особена активност. Където я е имало, тя е била по-скоро кампанийна и по-скоро насочена срещу определени политически фигури, които са били атакувани с методите на наказателната репресия. В последните 1-2-3 години може би вече има пълно затихване по линия на борбата с така наречената “политическа корупция”, което тръгна още от края на мандата на Иван Гешев”.  

След смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов “прокуратурата тотално забрави за политическата корупция”, смята Янкулов, който припомни заявките на Сарафов за борба с корупцията, започнали с казуса “Осемте джуджета”

“Бяха дадени много гръмки заявки, точно преди около година, пред ВСС, които естествено и не се реализираха. Последното развитие по казуса “Осемте джуджета” вече отива в сферата на гротеската, защото това обвинение срещу Петьо Петров е за документна измама”. 

"Цялото това прокламирано мащабно разплитане на казуса “Осемте джуджета”, с множеството му разклонения, естествено, година по-късно можем да кажем, че е вече приключило".  

За Мартин Божанов - Нотариуса също имаше обещания за институционална активност, припомни експертът:  

“Темата беше активна в институциите, защото се беше създало сериозно публично напрежение след смъртта му. Големите медии си припомниха “Списъка за бърз контрол" от нашето разследване, което публикувахме 2021 година. Нямаше как в този случай институциите да мълчат. Затова видяхме и Пеевски с неговите гръмки заявки как вече ще се прекратяват тези лоши практики. В момента, в който и публичната тема заглъхна, а “сглобката” отиде на разглабяне, вече и този казус отиде по каналния ред”. 

Брендо вече е в Централния софийски затвор

Евелин Банев - Брендо се е предал доброволно

За казуса Брендо:  
     

"Не може чак толкова много да ни учудва, че такова лице би могло да влезе на територията на България, въпреки че е издирван. Трудно ми е да спекулирам каква е точно целта, която го е накарала да се върне. Има опция, естествено, наказанията му да бъдат приети за изпълнение в България. Италианското наказание би могло да бъде редуцирано, ако за това престъпление, за което е наложено, по българския Наказателен кодекс максималното предвидено за него наказание е по-малко от реално наложеното в осъдилата го държава. Ако е такава ситуацията, наказанието може да бъде редуцирано до максималния размер, предвиден по българското законодателство. Другият момент, който се коментира, е за така наречената “кумулация” между трите присъди, които са му наложени от италианския, румънския и българския съд. Дали може да бъде направена такава, е малко спорен въпрос”.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна