Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Снимка: Мария Филева

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова.

Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да предприемат конкретни действия, заяви Валя Маринова, един от организаторите на протеста от платформата "Феминистка библиотека":

"Настояваме за справедливост на жертвите, за адекватно работещ съдебен процес. Искаме съдебната система да се събуди от "дълбоката си дрямка", а също така смятаме, че е необходимо служителите на МВР да бъдат обучавани за това как да работят с жертви на насилие и освен това да бъдат запознати със законите. И също така настояваме за изграждането на кризисни центрове за жертви на домашно насилие във всяка община, които не просто да са достатъчно големи, адекватно да посрещнат нуждите на общината, но също така и и да предоставят адекватна подкрепа на жертвите да продължат живота си", посочи Маринова.

Журналистът Владимир Йончев сподели своите наблюдения върху случая:

"Ако тази условна присъда към Орлин Гигов не беше отменена, защото той малко след тази условна присъда нападна непозната жена на спирка и я преби. Всичко това стана не защото някой специално го "покриваше" него, а защото системата не работеше, защото никой не обръщаше внимание на сигнала за домашно насилие".

Владимир Йончев

На протеста присъстваха и част от жертвите на Орлин Гигов. Една от тях – украинска гражданка, представила се като Алла, заяви:

"Искам да кажа, че това е много тежък случай, морален случай. Аз съм украинка, бежанка, с две висши образования и никога не съм си мислела, че това може да ми се случи. В съда много тежко се установяват фактите по случаите на домашно насилие и по моему е невъзможно доказването. Свидетелите се отказват от показанията си, полицията казва, че това е битово-семеен проблем – нека се разбират. Медиците описват травмите, но не ти казват, че в съда важи само съдебно-медицинска експертиза".

Движението пред Съдебната палата не е затворено.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна