Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица.

Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv Jazz fest и на неговото лятно издание Plovdiv Jazz Summer.

В средата на юли до края на август ни очакват шест концерта от програмата на Plovdiv Jazz Summer – лятното издание, което се провежда за трета година в Лятно кино "Орфей“ в Пловдив и в село Марково. 

Голямата новина на Plovdiv Jazz Summer е, че на 8 август в Лятно кино "Орфей“ ще гостува триото на прочутия контрабасист Авишай Коен, който пристига в България за втори път, благодарение на Plovdiv Jazz Fest. Той вече беше тук през 2020 г., но тогава противоепидемичните мерки, свързани с пандемията, възпрепятстваха много хора, които искаха да го чуят на живо.

Авишай Коен е контрабасист, певец и композитор. Той има репутацията на един от най-великите басисти в света през последните две десетилетия. Композициите му отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз.

Преди концерта на Авишай Коен трио отново на сцената на Лятно кино "Орфей" ни очаква още един вълнуващ концерт. Frantik Zen е групата на каталунския саксофонист Арнау Гарофе, който живее почти десетилетие в България. Част от бандата са Александър Логозаров (електрическа китара), Васил Вутев (барабани), Радослав Славчев-Ривърмен (бас) и Стив Хамилтън (клавишни). Гарофе е член на Биг бенда на БНР, на "Йо-Йо Бенд“ на Христо Йоцов и Михаил Йосифов, на Ritmos Negros и работи с много български, румънски и македонски музиканти. Учил е джаз в Барселона и Ротердам. Дебютният му проект като лидер носи името на групата му.

Музиката им е ефектна смесица от фънк, джаз, R&B и поп. 8 август ще е единствената вечер с два концерта от лятната програма на фестивала и ще започне в 20:00 ч. Билетът важи и за двата концерта.

Plovdiv Jazz Summer ще бъде спирка от турнето на Белослава и JP3.На 9 августотново в Лятно кино "Орфей“, но този път от 21:00 ч. публиката ще чуе новия проект на певицата Welcome to 74th street. Концертът е посветен на 25-годишнината, откакто Белослава е на сцената и на творческото ѝ партньорство с пианиста Живко Петров. Заедно с тях на сцената ще бъдат още Димитър Семов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Младен Димитров (програминг и перкусии).

Plovdiv Jazz Summer ще започне през юли с два камерни градински концерта в село Марково, които вече се превърнаха в запазената марка на лятното издание.

Фестивалът винаги е отделял специално внимание на най-младите в джаза. Част от програмата му са били някои от най-талантливите младежи, решили съвсем рано в живота си да се занимават с джаз. 

На 18 юли от 21:00 ч. в атмосферата на градината в село Марково ще пее Мария Вандева. Едва на 16 години, Мария Вандева печели Националния конкурс за млади изпълнители – Пловдив. Част от наградата ѝ е да направи концерт в рамките на Plovdiv Jazz Summer. На градинската сцена Мария Вандева ще се качи заедно с пианиста Иво Гечев.

На следващата вечер – 19 юли, отново в село Марково, от 21:00 ч. ще се изяви боса нова звездата Уил Сант.Началото на европейското турне на младия и изключително нашумял бразилски музикант започва именно от България. Уил Сант е певец, композитор и мултиинструменталист, а с оригиналните си интерпретации печели много слушатели и последователи. Той буквално се превръща във феномен в социалните мрежи. Сант изпълнява с лекота бразилски класики и създава своя оригинална музика с отличителна музикална естетика, пълна с препратки към артистите от бразилската популярна музика.

А в есенното издание на Plovdiv Jazz Fest от 1 до 3 ноември сред гостите на музикалното събитие ще бъде световноизвестният тромпетист, певец, композитор и фотограф Тил Брьонер. Неговият концерт е в откриващата вечер на фестивала, която ще започне с концерта на джаз певицата и създател на Plovdiv Jazz Fest Мирослава Кацарова и нейния джаз квартет, заедно със струнен квартет Perfect. Във втората вечер ни очаква много специална музикална среща с четирикратния носител на "Грами“ и създател на Snarky Puppy – басистът Майкъл Лийг. Той пристига заедно с друг член на групата – пианистът, кийбордист, композитор и мултиинструменталист Бил Лорънс

Преди тях на сцената ще се качи международната съвременна джаз група Half Easy Trio, създадена в Ротердам от българския барабанист Мартин Хафизи. В нея свирят още пианистът Франц фон Шоси от Германия и австрийският контрабасист Йоханес Фенд. Към тях ще се присъедини и украинската певица Тамара Лукашева

Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest през ноември ще е буквално пълна с легендарни музиканти. Тя ще започне с концерт на Trio Tapestry или иначе казано – джаз триото на американския саксофонист Джо Ловано. Веднага след него ще чуем бандата на американския джаз китарист Майк Стърн, заедно с Лени Стърн и Денис Чембърс.

Мирослава Кацарова, артдиректор и вдъхновител на Plovdiv Jazz Fest представи програмата му в "Артефир" в разговор с Димитрина Кюркчиева.

Снимки – Plovdiv Jazz Fest

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени