Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Снимка: Георги Нейков

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина".

На форума доклади ще изнесат учени Австрия, Босна и Херцеговина, Гърция, Ирландия, Италия, Молдова, Полша, Словакия, Сърбия, Хърватска, Швеция и България. С експозета ще се включат професори и доценти от академичните институти и университетски преподаватели от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград.

Първият такъв форум се състоя през ноември 2022 г. под надслов „И ний сме дали нещо на света“.
Акцент този път ще бъде връзката между българския език, опазването му и националната идентичност.

"Голямата цел на инициативата е да върнем позициите на българистиката в чужбина. До 1989 г. българистиката имаше верни и отдадени преводачи, изследователи, които създаваха високо интелигентни лобита на нашата култура и на България въобще – отбеляза пред БНР-Радио София доц. д-р Елка Трайкова, научен координатор на Националната програма за развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина и научен секретар на сектор Културно-историческо наследство в БАН. – Постепенно тези поколения си отидоха, а дълго време държавата сякаш не виждаше този проблем."

Преди 30-ина години в чужбина сме имали 242 активно работещи лекторати по български език и култура. Там са изучавани история, фолклор – това което е интересно на хората там. Сега те са едва на около 42 места.
В момента над 260 души във водещи японски университети изучават български език.

Доц. Трайкова подчерта, че най-важното за една страна е не само дипломацията, не само политиката. Много по-лесно е да създадем добър международен имидж, ако имаме приятели на страната в различни страни – учени, интелектуалци, които защитават позициите на България. И е добре е тези хора да идват у нас, да им показваме уважение на тяхното безкористно дело.

"Ние винаги сме били част от Европа и сме създавали духовността на Европа. Но това трябва да се знае и да бъде огласявано от световни авторитети. Искаме да привличаме млади хора чрез стипендии и проекти, да идват в страната, да изучават българския език, да разработват свои научни проекти", каза още експертът.

На следващия ден - 28 юни, програмата на форума ще продължи в Пловдив.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени