Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 юни – Международен ден за борба с диабета

| обновено на 27.06.24 в 10:18
Снимка: pixabay.com/bg

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване.

Днешният ден е подходящ повод да си спомним за Фредерик Бантинг, откривателят на инсулина. Сър Фредерик Грант Бантинг е канадски физиолог и лекар, професор в Торонто, който е един от основните откриватели на инсулина. Неговото откритие е едно от най-важните в историята на медицината и е спасило милиони животи.

Фредерик Бантинг

През 20-те години на XX век се случва нещо невероятно и щастливо в историята на научния прогрес. Младият лекар Фредерик Бантинг, след като прочел статия за панкреаса в медицинско списание, получил вдъхновение и идея. Въпреки че знаел малко за диабета и дори го изписвал грешно в бележките си, той се посветил на изследването на този проблем. По това време ролята на инсулина била известна, но учените не знаели как да го изолират от храносмилателните секрети.

Бантинг вярвал, че ако затвори главния канал и спре изтичането на храносмилателни сокове към червата, панкреасът ще спре да ги произвежда. Той убедил един професор да му предостави малко лабораторно пространство, помощник и няколко кучета за експерименти. Благодарение на тези усилия, през 1923 г. Фредерик Бантинг е удостоен с Нобелова награда за откриването на инсулина. Той разделя паричната награда със своя колега д-р Чарлз Бест, с когото работили заедно по изследванията.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, pixabay

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна