Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Странно е да бъде поискан нов конвергентен доклад в среда на политическа криза

| Интервю
Снимка: БТА

Нищо не е гарантирано. Трябва да има някаква яснота и редовно правителство да застане зад ангажимента, че България ще продължи да следва същите политика за влизане в еврозоната.

Това каза пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според него е доста странно това да бъде поискан допълнителен конвергентен доклад в среда на политическа криза:

"В която плаващи мнозинства в парламента могат да гласуват някакви милиардни разходи, примерно, или данъчни преференции, които да намалят данъчните приходи с милиарди и никой не казва как ще се формира дефицитът и ще бъде ограничен. В такава ситуация ще е доста странно да поискаме нова оценка и да кажем, че ние сме готови, въпреки че в момента - докато ви пращаме тези документи - в парламента гласуват три пъти по-голям дефицит за догодина, примерно, но никой не знае кой ще го изпълнява, защото няма редовно правителство". 

В предаването "Нещо повече" Лъчезар Богданов коментира казуса с Андрей Гюров, като посочи, че е излизането в отпуск на подуправителя на БНБ е добър бърз знак за това, че институцията БНБ може да реагира бързо, за да не се накърни авторитетът на институцията:

"И каквото и да е решението, да се действа напред и да стане ясно по категоричен начин, че такива спорове и съмнения няма да накърнят авторитета на тези, които вземат решения. Това е важно - да стане бързо, да стане ясно и максимално прозрачно. Предполагам, че всички решения ще бъдат публични".

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова с Лъчезар Богданов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна