Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

На 3 юли в София ще бъде почетена паметта на Юлиана Ликова

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“.

Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка.


За творчеството на Ликова Боян Ангелов казва, че стиховете й носят увереност, топъл пролетен полъх. Напомнят, че отвъд страховете съществуват пространства на спокойствието.

"Човек трябва да може да отскочи от тревогата и да отиде там, където има нещо, защото в нашия ден винаги има нещо. Нека да го забелязваме. Тя казва, че иска с тази книга да накара всеки да потърси в себе си още една основателна причина да се събуди сутрин", посочва Пискулийска.

"Ето един човек, който си е отишъл, който, може би мнозина не помнят, наша колежка, но тези неща, които тя ги казва, винаги дават живот на мечтата."

На 30 юли приятелката на предаването "Рано в неделя" Юлия Пискулийска празнува рожден ден.

"Аз готвя една нова книга, която скоро, надявам се, ще влезе в печатница. Всъщност две готвя. Едната е "Спомени за Татяна Лолова" от хора, които са я познавали отблизо. Не като актриса, а това ще бъде един спектакъл извън сцената. Едни „малки сърца от спомена“, както казва д-р Нигяр Джафер. Така че, успоредно с онази книга, аз преписвам и от многобройните си тетрадки, колкото успея, и от моите стихове, които не са така като на Юлиана. Моите са по-конкретни някак си, по-описателни, но пак изразяват онова, което е в душата на една Юлия. Там има и за равнодушието, има и за страха, има и за едни такива виждания отвъд душата, онова, което ние даже не можем да разберем докрай, онова, което се случва с нас". 

Цялото интервю на Евелина Стоянова с Юлия Пискулийска чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени