Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музите завладяват Созопол през юли

Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (5 юли – 15 юли)

Снимка: Фестивал Музите

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли). Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала.

Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните улици на града. Участниците в мултикултурното дефиле ще представят различни национални костюми.

Международният младежки фестивал-конкурс "Музите" се осъществява под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Партньори на събитието са Изпълнителната агенция на българите в чужбина, Европейската асоциация на фолклорните фестивали, Народното читалище "Отец Паисий", Етнографският музей, Художествената галерия и Археологическият музей в Созопол.

"Фестивалът представлява конкурс, в който се представят различни форми на изкуството – танци, музика, театър, изобразително, приложно изкуство и фотография, художествена литература и кино.", заявява Георгиева.

Плажна фиеста с известния кубински танцьор Ерик Моралес, киноуъркшоп с Елена Табанова, най-дългото хоро на музите на плажа в Созопол с Марина Банкова, литературен уъркшоп със Здравка Евтимова – то са част от акцентите във фестивалната програма.

По думите на Георгиева Созопол ще посрещне над 1000 участници между 5 и 35-годишна възраст от 12 държави. Награди тази година ще бъдат раздадени в две категории – "Танцово изкуство" и "Театър".

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна