Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Meta нарушава дигиталните правила чрез модела "плащане или съгласие"

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия обяви в понеделник, че рекламният модел "плащане или съгласие" на Meta Platforms Inc. не е в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA). Технологичният гигант сред социалните медии представи модела през 2023 г., изисквайки от потребителите на Facebook и Instagram или да плащат месечна такса, или да се съгласят с използването на техните данни за персонализирани реклами.

DMA определя Meta като един от т.нар. "пазачи на информационния вход" (gatekeeper) - компания, която има "значителна позиция на дигиталните пазари", което ѝ позволява да събира "огромни количества лични данни".

Съгласно Закона за цифровите пазари, "пазачи на информационния вход" не могат "да използват услугата или определени функции в зависимост от съгласието на потребителите".

"Нашето разследване има за цел да осигури конкурентоспособност на пазари, където "пазачи" като Meta са натрупвали лични данни на милиони граждани на ЕС в продължение на много години. Нашата предварителна гледна точка е, че рекламният модел на Meta не е в съответствие със Закона за цифровите пазари. И ние искаме да дадем възможност на гражданите да могат да поемат контрол върху собствените си данни и да изберат по-малко персонализирано рекламно изживяване", отбеляза Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на ЕК, отговарящ за политиката по конкуренцията.

"Днес правим още една важна стъпка, за да гарантираме пълно съответствие с DMA от страна на компанията Meta. Нашето предварително мнение е, че бизнес моделът на Meta "Плащане или съгласие" е в нарушение на DMA. Законът за цифровите пазари е тук, за да върне на потребителите силата да решават как да се използват техните данни и да гарантира, че иновативните компании могат да се конкурират на равни начала с технологичните гиганти за достъп до данни", посочи от своя страна Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар.

Европейската комисия заяви, че е информирала Meta за констатациите си и че ще приключи разследването си до 25 март 2025 г.

Ако Meta не спазва DMA, може да бъде глобена до 10% от световния си оборот или до 20% в случай на повторно нарушение.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна